Masszázs, mint szeretetnyelv

A legtöbben biztosan hallottatok már Dr. Gary Chapman könyvéről, Az 5 szeretetnyelvről. A szeretetnyelv az a mód, ahogyan az emberek kifejezik szeretetüket mások felé. Különböző emberek, különböző szeretetnyelvet használnak. A félreértések és csalódások hátterében sajnos sokszor az áll, hogy szeretetünket, nem partnerünk szeretetnyelvén fejezzük ki.

Vannak párok, akik évekig nem is veszik észre, hogy különböző szeretetnyelveket használnak. Szenvednek attól, hogy képtelenek megérteni a másikat, és van, hogy teljesen el is távolodnak egymástól emiatt. Az egészséges, szeretetteljes kapcsolat fenntartásához elengedhetetlen, hogy megtanuljunk beszélni partnerünk szeretetnyelvén.

Figyeld meg, hogy a párod miként fejezi ki a szeretetét! Ezután beazonosíthatod, mire van szüksége ahhoz, hogy valóban mindig azt érezze, hogy mennyire szereted őt!

Az 5 szeretetnyelv:

  1. Elismerő szavak
  2. Minőségi idő
  3. Érintések
  4. Szívességek
  5. Ajándékozás

Ne érezd magad kellemetlenül, ha eddig nem figyeltél oda ezekre, hiszen az 5 szeretetnyelvet nagyon könnyű elsajátítani, és valószínűleg már legalább kettőt te magad is “folyékonyan beszélsz”. Ráadásul úgy gondolom, hogy a masszázs tökéletes arra, hogy mind az 5 szeretetnyelvet egyszerre használhassuk. Megmutatom hogyan!

1. Elismerő szavak

Ez párod szeretetnyelve, ha az elismerésre, a kedvességre szavak formájában vágyik. Mindennél többet jelent neki, ha így fejezed ki, mennyire fontos számodra. Mondd el neki minden nap, hogy mennyire szereted! 

Lehet, hogy a masszázs kapcsán nem ez a szeretetnyelv jut először eszünkbe, pedig az elismerő szavak nagyszerűen kiegészíthetik. Miközben kényezteted párod megfáradt testét, minden eddiginél fogékonyabb lehet a dicséretedre és a bátorításodra. Ne csak azt mondd el neki, hogy milyen gyönyörű, de azt is, hogy mennyire büszke is vagy rá, és mennyire értékeled. Akár konkretizálhatsz is egy-két dolgot, amit mostanában észrevettél. Nyugodtan dicsérd meg, és emlékeztesd, mennyire nagyra becsülöd! 

2. Minőségi idő

Nagyon sok ember számára ez az egyik legfontosabb szeretetnyelv. Találj magatoknak időt, amikor kettesben lehettek, és tudtok egymásra figyelni. Akár csak fél órát, amit tényleg kizárólag egymásra szántok. Már eleve a szándék is segít elmélyíteni és intimebbé tenni a kapcsolatotokat.

Az idő a legértékesebb, mégis leginkább magától értetődő erőforrásunk. Nyűgözzük le párunkat azzal, hogy nem csak odafigyelünk arra, hogy rendszeresen töltsünk vele időt kettesben, de ezt a minőségi időt tulajdonképpen masszázzsal is tölthetjük. És van-e ennél nagyobb ajándék annak, aki számára ez a fő szeretetnyelv? Figyeljünk rá oda, és iktassuk be havonta, vagy igény szerint akár hetente ezt az életünkbe. 

3. Fizikai érintés

Ha kedvesed szereti megfogni a kezed, imád csókolgatni, puszilgatni, akkor egyértelműen a testi érintés a szeretetnyelve. Viszonozd hasonlóképpen, és öleld őt minél többször. Az ölelkezés oldja a szorongást is, erősíti a kötődést és rengeteg boldogsághormont szabadít fel!

Talán a masszázs kapcsán ez a legegyértelműbb, viszont a legjobb, hogy talán nincs is olyan, aki ne örülne annak, ha a partnere lágyan érinti a testét, esetleg kellemes olajokkal masszírozza. Nyíljunk meg párunknak, és mondjuk el, hogy mikor, milyen jellegű érintésre vágyunk, hiszen ezektől csak mélyülni fog a kapcsolódás közöttünk. 

4. Szívességek

A segítség és figyelmesség megannyi formája jelezheti párunk számára, hogy szeretjük.Ha valaki előszeretettel készít nekünk kávét, elpakol helyettünk, esetleg olyan feladatokat is elvégez vagy besegít, melyekkel terhet vesz le a vállunkról, akkor egyértelmű, hogy neki a figyelmesség, a szeretetnyelve. 

És mi lehet jobb szívesség, mint masszázst adni neki, miután fáradtan hazaérkezik munkából? Vagy megmasszírozni a vállát, miután órákig a számítógép fölött dolgozott? Sokszor egy néhány perces kedveskedés is elég ahhoz, hogy a párunk érezze a szeretetünket.

5. Ajándékozás

Az ajándékozás valójában a szeretet látható jele. És vannak, akiknek a látható jelek fontosabbak, mint a többi. Aki ajándékokkal fejezi ki a szeretetét, ott nem csupán maga az ajándék érdemel elismerést, de az ajándék kitalálásába és megszerzésébe fektetett energia is. 

Akinek az ajándékozás a szeretetnyelve, az látható jelek nélkül kételkedni kezd a szeretetünkben, ezért fontos, hogy gyakran lepjük meg őt! Az ajándék értéke másodlagos, lényege a szimbolikus jelleg. Fontos, hogy valóban ismerjük őt, és tisztába legyünk vele, hogy mi teszi boldoggá igazán.

A masszázs csodálatos ajándék lehet. De nem csak a masszázs, hanem például egy különleges masszázsolaj, vagy illatgyertya, amivel még romantikusabbá tehetjük az együtt töltött időt.

Picture of Rátkai-Orbán Vivien

Rátkai-Orbán Vivien

Tetszett a cikk?

Akkor lehet ezek is tetszeni fognak...