Miért a kompromisszum az egyik elengedhetetlen alappillére a jó párkapcsolatnak?

Biztosan te is rengetegszer hallottad már, hogy “egy párkapcsolat kemény munka”, rengeteg megalkuvással és kompromisszummal jár, és sokszor le kell mondanod olyan dolgokról is amikről lehet, hogy nem szeretnél. 

❗️Természetesen igaz, hogy egy párkapcsolatért dolgozni kell, de a kompromisszum és a megalkuvás között nagy különbség van. Éppen ezért fontos megérteni a kompromisszum és a megalkuvás közötti különbséget.

????‍♂️ Sok párkapcsolatban azt látom, hogy az egyik fél a “főnök” és ő diktálja a feltételeket, ezzel teljesen elnyomva a másik felet. A probléma az, hogy ha az egyik fél folyamatosan háttérbe szorítja a saját vágyait csak azért, hogy a másik fél szükségleteit kielégítse, akkor itt nem kompromisszumról beszélünk, hanem inkább egy áldozat szerepéről. Ez pedig hosszú távon semmi jóhoz nem vezet! 

A megalkuvás teljesen mást jelent, mint egy kompromisszumos megoldás, amiben mind a két fél egyenlőként van kezelve. 

Egy jól működő kapcsolathoz elengedhetetlen, hogy tiszteld a másik fél szükségleteit. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni a saját igényeidről, szükségleteidről sem!

???? Mint az életben oly sok mindenben itt is az arany középút megtalálása lenne a cél. A középút megtalálása ugyanolyan fontos az apróságnak tűnő hétköznapi dolgokban is, mint a nagy jelentőségű dolgok esetében. 

Pl. Elmész a pároddal sétálni, annak ellenére, hogy fáradt vagy, de cserébe ő utána megmasszírozza a talpad. 

❗️Ne feledd, kompromisszumot azért kötsz, mert fontos neked a másik és szereted!

Az alkalmazkodás járhat némi lemondással, de a kompromisszumok esetében azt érzed hogy megéri, hiszen az életed sokkal jobb vele, mint nélküle. 

⚖ Ha egyenrangú félként tekintetek egymásra, akkor tudsz mérlegelni, hogy egy szituációban megéri-e neked az adott dologról való lemondás vagy sem. Éppen ezért fontos, hogy őszinte legyél önmagadhoz és a párodhoz is. A legegyszerűbb módja, ha már a kapcsolatotok elején nemet mondasz azokra a dolgokra, amikhez nincs kedved vagy nem értesz egyet velük.

A kompromisszumkötés “művészetét” csak úgy tudjátok elsajátítani, ha kölcsönösen erőfeszítéseket tesztek. 

Tudom, hogy nem mindig olyan egyszerű, hogy egy kapcsolatban önmagad légy és alkalmazkodj is, de az is fontos, hogy bizonyos esetekben a másikat is előtérbe helyezd. Hiszen ha szeretsz valakit, akkor szeretnéd, hogy boldog legyen és ez miatt néha megteszel olyan dolgokat is, vagyis kompromisszumot kötsz, amihez annyira nincs kedved.

Mire figyelj oda ha kompromisszumot kötsz!

Légy csapatjátékos

???? A kompromisszum csapatmunkát kíván meg. Mielőtt még egyedül voltál, talán hozzá voltál szokva, hogy önállóan hozol döntéseket. Most viszont már más a helyzet! Most ketten vagytok és társként éltek. Fontos, hogy előbbre valónak tartsd a kapcsolatotokat, az akaratodnál. Gondolj csak bele, ha mind a ketten összeteszitek az ötleteiteket, akkor lehet, hogy valami egészen jó is kisülhet belőle. Találjatok ki valamit együtt, ami külön-külön talán nem jutott volna eszetekbe.

Légy nyitott

???? A kompromisszum nyitottságot követel. Nem kell mindennel teljes mértékben egyetértened, de légy nyitott arra, hogy átgondold az ő álláspontját  is. Lehet, hogy egy kis szemléletváltás, vagy más nézőpontból való gondolkodás teljesen új lehetőségeket tár fel. 

Keressétek meg a közös pontokat

Sokszor azon megy a veszekedés, hogy ki mit szeretne, ahelyett, hogy megnéznétek, hogy mik azok a közös pontok amiket mind a ketten szerettek és szívesen csináltok. Ne azon legyen a fókusz, hogy ki mit szeret külön-külön, hanem keressétek meg a közös pontokat. 

???? Vegyetek elő egy papírt! Az egyik oldalra írjátok fel, hogy mi az amihez feltétlenül ragaszkodtok egy adott helyzetben, a másik oldalra pedig azt, hogy miben tudnátok esetleg engedni. Ezután beszéljétek meg hogy mit írtatok a papírra. Lehet, hogy a végén még az is kiderül, hogy nincs is olyan messze egymástól a két oszlop és sikerül megegyezésre jutnotok. Ha mégsem, akkor is sokkal jobban át fogjátok látni a helyzetet és a másik igényeit és nézőpontját. 

Légy megértő

A megértés mindennek az alapja! Ha megérted a párod igényeit és vágyait, sokkal könnyebb lesz azt elfogadnod. Lehet, hogy egy régóta dédelgetett álom vagy vágy húzódik mögötte, amit éppen veled akarna megosztani. Inkább érezd magad megtisztelve, hogy veled akarja ezt megélni és menj bele. A végén még az is lehet, hogy te is élvezni fogod.

Most már te is láthatod, hogy nem is olyan bonyolult dolog ez a kompromisszum. Egy kis odafigyeléssel, csapatmunkával, nyitottsággal és empátiával minden kivitelezhető.

???? Papírt elő! Ismerjétek meg jobban egymás gondolatait és vágyait!

Sok sikert!

Szép napot ????

Vivien

Picture of Rátkai-Orbán Vivien

Rátkai-Orbán Vivien

Tetszett a cikk?

Akkor lehet ezek is tetszeni fognak...

Masszázs, mint szeretetnyelv

A legtöbben biztosan hallottatok már Dr. Gary Chapman könyvéről, Az 5 szeretetnyelvről. A szeretetnyelv az a mód, ahogyan az emberek