Miért a minőségi idő és az intimitás az egyik elengedhetetlen alappillére a jó párkapcsolatnak?

Mindenhonnan azt hallani, hogy töltsetek együtt minőségi időt. Még az egyik szeretetnyelv is erről szól. Mégis, milyen elcsépelten hangzik a mai világban, hogy minőségi idő…

Mit gondolsz régen erre miért nem fordítottak ennyi figyelmet?

A válasz nagyon egyszerű! Régebben a minőségi idő, szinte nem is létezett fogalomként, hiszen minden család és párkapcsolat életében teljesen egyértelmű és magától értetődő volt. A mai felgyorsult világunk eredménye lett az, hogy nem fordítunk kellő mennyiségű figyelmet a szeretteinkre, és hajlamosak vagyunk a napi rutinba elveszni. 

⏳ Biztosan te is tudod, hogy miről beszélek! Egyszer csak azt veszed észre, hogy benne vagy a hétköznapok mókuskerekében az idő közben megy, méghozzá elég gyorsan. 

Mindenhol egyszerre szeretnél jelen lenni, ezért versenyt futsz az idővel, hajtod a pénzt, folyamatosan a közösségi oldalakat böngészed, bevásárolsz, takarítasz stb… Eközben pedig lemaradsz mindenről. Lemaradsz arról, ami igazán fontos és lényeges.

Elfelejted a legfontosabbat ápolni a párkapcsolatodat. 

❗️Pedig pontosan tudod te is, hogy arra van időd, amire rászánod!

Természetesen el kell végezni a napi feladatokat, és sokszor valóban nem egyszerű egy fáradt nap után egymással foglalkozni, de hidd el, hogy egy kis tervezéssel nagyon könnyen be tudod iktatni a mindennapjaitokba. Arról nem is beszélve, hogy egy kellemesen együtt töltött minőségi idő után te is azt fogod tapasztalni, hogy mennyire fel vagy töltődve

Muszály lelassulni és egymásra figyelni. Ha megszűnik a minőségi idő a kapcsolatotokban, akkor azt kockáztatjátok, hogy az túl lazává válik, kevésbé ragaszkodtok egymáshoz, vagy egy idő után azt gondoljátok, hogy nem is kell már rajta dolgozni. Jó ez így, ahogy van. 

⏰ Aztán egy nap felébredsz és azt nézed, hogy már nem is látod a másikat, lényegtelen dolgokról beszélgettek és minden szürkévé válik. Egyre jobban távolodtok egymástól és visszahúzodtok a saját kis világotokba.

Egy kapcsolat addig tart, ameddig ketten éltetitek és működtetitek! Mind a kettőtök energiájára szükség van, máshogy nem működik. Ha ezeket az energiákat nem a párkapcsolatodba fekteted, akkor máshova fogod. Munkába, függőségekbe menekülsz, túl gondoskodsz a gyerekekről stb… Ez pedig hosszútávon semmi jóhoz nem vezet.

A minőségi idő az együttlétet, a lelassulást, az egymásra fordított szeretetteljes figyelmet jelenti.

Úgy tudod még szorosabbá fűzni a kettőtök közti köteléket, ha valamit közösen csináltok együtt. Nagyon sokszor jót tesz az is, főleg régebb óta tartó párkapcsolatok esetében, ha elutaztok valahova, mivel a környezetváltozás segít kiszakadni a mindennapokból és az egyhangúság kiváló ellenszere.

❗️Nagyon fontos azonban, hogy az nem számít együtt töltött minőségi időnek, ha egy helyiségben vagytok, és mind a ketten egészen mást csináltok.

Minőségi időben ott van minden, ami igazán fontos egy kapcsolatban: tisztelet, figyelem, elismerés, intimitás, változatosság, meglepetés, apró ajándékok, örömet hozó szex. Ami még fontosabb: nem az együtt töltött idő mennyisége, hanem a ráfordított figyelem és lelki energia határozza meg egy-egy párkapcsolat minőségét.

3 nagyon fontos dolog van, amire mindenképpen oda kell figyelni, hogy biztosan meg tudjátok élni a minőségi időt.

Ne csak fizikailag legyetek együtt, hanem:

  • foglalkozzatok egymással
  • figyeljetek egymásra
  • szerezzetek örömöt egymásnak

Mit tegyél, hogy a pároddal együtt töltött idő minőségivé váljon?

Beszélgessetek mindennap

Kérdezd meg a párodat, hogy milyen volt a napja, hogy érezte magát, történt-e valami érdekes? Nagyon fontos a napi szintű kommunikáció és itt most nem arra gondolok, hogy levitte-e a szemetet, hanem arra, hogy figyelmet és időt szentelve, kifejezzétek az érdeklődéseteket egymás iránt.

Találjatok ki közös programokat

Nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolni. Nem kell állandóan színházba, moziba, rendezvényekre járni. Sétáljatok egy kellemeset este a vacsora után vagy társasozzatok a kedvenc játékotokkal. 

Étkezzetek közösen

Amikor csak lehet, próbáljatok együtt étkezni: reggelizni, ebédelni vagy vacsorázni. Kiváló napindító egy közös reggeli étkezés. Ha ez esetleg nem megoldható, akkor hétvégén mindenképp iktassátok be. Ha napközben jobban ráértek és van egy órátok, amikor nem kell rohanni, akkor ebédeljetek együtt. Ha azonban az egész napos rohanásban mindezekre nincs idő, próbáljátok legalább estét egy közös vacsorával zárni, ahol megbeszélhetitek az aznapi történéseket.

Főzzetek együtt 

Nemcsak közösen elfogyasztani, de közösen elkészíteni is élvezetes az ételeket. Annak is élmény lehet a közös főzés, aki egyébként nem szeret a konyhában lenni. Egyrészt így sokkal hamarabb elkészülnek az ételek, másrészt a közös munka közben jókat lehet beszélgetni, nevetgélni.

Menjetek el kirándulni

Szabaduljatok ki a nyüzsgő városból, menjetek el a szabadba a friss levegőre! A csend és a nyugalom biztosan mind a kettőtöknek jót fog tenni. Fedezzetek fel új, izgalmas helyeket és szerezzetek különleges élményeket.

Sportoljatok együtt

Találjátok meg azt a mozgásformát, amit mind a ketten szívesen csináltok. Pl. biciklizés a szabadban, futás a réten vagy akár közös edzőtermi edzés. Ha esetleg nem jutnátok közös nevezőre a mozgásformát illetően, akkor míg az egyikőtök fut, a másik tud erőnléti edzést csinálni és így tovább. Ne feledd, minden megoldható!

Egy párkapcsolatban nagyon fontos, hogy legyenek közös programjaitok és minőségi időt töltsetek egymással.

Ilyenkor az idő csak kettőtökről szól és egymással tudtok foglalkozni. Nem tereli el a figyelmeteket a tv, számítógép, telefon… 

⚖ Természetesen ez nem azt jelenti, hogy állandóan együtt kell lennetek, hiszen fontos az egyensúly. Nem szabad megfeledkezni a barátokról vagy az énidőről sem. Ugyanakkor a közösen töltött idő alatt mélyebben megismerhetitek egymást, még annak ellenére is, ha mondjuk már több éve együtt vagytok. 

❗️A minőségi időről viszont szeretnék rákanyarodni kicsit egy másik nagyon fontos dologra, ami nem más, mint az intimitás. Ez a két dolog ugyanis nagyon szorosan összefügg egymással!

❌ Először azonban tisztázzuk, hogy az intimitás nem ugyanaz, mint a szex. Sokkal több, mint fizikai aktus. Az intimitás a latin intima szóból származik, és azt jelenti, hogy legbenső. 

Az intimitás azt jelenti, hogy átengeded magadat a társadnak, megbízol benne és közel engeded magadhoz, ezáltal megismeri minden mozdulatodat, rezdülésedet. 

Az intimitás a lelkek egymásba fonódása. Ilyenkor nyitott vagy arra, hogy megossz magadból valamennyit, de arra is, hogy elfogadd azt amit a párod kíván veled megosztani. Ez egy kölcsönös adok-kapok. Ez egy nagyon mély érzelmi kapcsolódás és kitárulkozás, ami egyszerre meghitt és bensőséges. 

A valódi intimitás azt jelenti, hogy egymáshoz biztonságosan és végérvényesen kötődtök. Az érzelmi közelség az, ami valójában összeköt benneteket egy kapcsolatban. Ez lehet egy érintés, ölelés, bújás, egy forró csók. Ilyenkor a testben oxitocin, boldogsághormon szabadul fel, ami megerősíti a bizalmat és a kötődést. 

Az intimitás megéléséhez tehát bizalom kell, ugyanakkor hatalmas bátorság is szükséges a megéléséhez. Kitárulkozni ugyanis nem egyszerű, hiszen sebezhetőek vagyunk. Viszont igazi kapcsolódás akkor jön létre, ha kockáztatsz.

Éppen ezért, ahhoz, hogy növeld az intimitást a kapcsolatotokban, lépéseket kell tenned. Ne ijedj meg, egyszerű, apró kis dolgokról van szó. Ezek a lépések tulajdonképpen olyan lépések, amelyeket a minőségi időnél is felsoroltam. Ugyanis, ha minőségi időt töltötök együtt, akkor elkerülhetetlenek az intim pillanatok. 

❗️Fontos azonban, hogy merj kezdeményezni, merd kimutatni az érzelmeidet. Ha gyengédségre vágysz és figyelemre, akkor búj oda a párodhoz és add a tudtára.

⏰ Vigyázz! Az időzítés a legfontosabb! Ugyanis, ha nem megfelelő időben teszed, mondjuk amikor a párod dolgozik, akkor lehet, hogy a reakciója csalódás lesz számodra. Mindenképpen azt javaslom, hogy tervezz előre és tudasd a pároddal is, hogy tegye magát szabaddá.

Van egy fantasztikus tippem, hogyan tudjátok együtt megélni a minőségi időt és az intimitást, úgy, hogy mind a kettőtöknek egyformán jó legyen. 

A minőségi együtt töltött idő és az intimitás egyik legnagyszerűbb módja a közös masszázs!

Ez lesz az a program, amit mind a ketten alig vártok majd a nap végén. Ezzel teljesen ki tudtok kapcsolódni, elengeditek a nap történéseit és maximálisan egymásra tudtok hangolódni. 

Nem csak a testetek, hanem a lelketek is fel fog töltődni és egy igazi erőteljes, mély kapcsolódás alakul ki köztetek. Olyan hatalmas erejű energiák fognak felszabadulni, amelyet lehet, hogy azelőtt soha nem tapasztaltatok meg együtt. 

Biztos vagyok benne, hogy ez lesz az első számú kedvenc közös program, amit minden héten be fogtok iktatni, bármi is történjék. 

Az érintés a legmegfelelőbb módja annak, hogy a tudtára add a párodnak, hogy mennyire fontos neked és, hogy mit érzel. 

Ne szégyelld kimondani a masszázs során, hogy mi az ami jól esik neked és mi az ami nem. 

Hidd el, ez remek lehetőség arra, hogy kitárulkozz és megnyílj. Ezzel azt is el fogod érni, hogy majd az élet többi területén is sokkal könnyebben meg fogsz tudni nyílni és könnyebben a tudtára fogod adni a párodnak, hogy mit is szeretnél igazán. 

Csodálatos közös tapasztalások várnak rátok! 

Azt kívánom nektek, hogy a masszázs által, ismerjétek meg még jobban egymást és vegyetek részt egy fergeteges utazáson, ahol megtapasztalhatjátok az igazi csodát!

Szép napot ????

Vivien

Picture of Rátkai-Orbán Vivien

Rátkai-Orbán Vivien

Tetszett a cikk?

Akkor lehet ezek is tetszeni fognak...

Masszázs, mint szeretetnyelv

A legtöbben biztosan hallottatok már Dr. Gary Chapman könyvéről, Az 5 szeretetnyelvről. A szeretetnyelv az a mód, ahogyan az emberek