Miért a kommunikáció az egyik elengedhetetlen alappillére a jó párkapcsolatnak?

⁣Kutatások szerint a legtöbb kapcsolat, elsősorban a kommunikációs nehézségek miatt megy tönkre, éppen ezért egy kapcsolatban az egyik legfontosabb dolog a kommunikáció.

???? Az, hogy mennyire jó a kapcsolatotok, nagyban befolyásolja a kommunikáció minősége. Ha nincsen köztetek kommunikáció és most a tiszteletteljes kommunikációról beszélek, ami nem az ego játéka, akkor semmi értelme a kapcsolat folytatásának!

Ez elsőre lehet, hogy erősnek hangzik, de ennek hiányában hosszú távon teljesen elhidegülhettek egymástól. Sokkal jobban meg tudjátok érteni egymást akkor, ha szavakkal juttatjátok kifejezésre a vágyaitokat és a szükségleteiteket. 

❗️Nagyon sok minden áll vagy bukik az egymással való kommunikáción!

Biztosan te is jártál már úgy, hogy teljesen félreértelmezted amit a párod mondott, és sértésnek élted meg. Holott ő teljesen mást értett az alatt amit mondani akart, csak te egészen máshogy értelmezted. Erre szokták azt mondani, hogy nem beszéltek egy nyelvet. Pedig ez egyáltalán nem így van.

A nem egy nyelvet beszélés mögött, legtöbbször a dolgok meg nem értése áll.

❗️Amikor arról beszélek, hogy kommunikáció, akkor azt kell megérteni, hogy annak ellenére, hogy egy nyelven beszéltek, mégis sokszor félre tudjátok egymást érteni. Nagyon fontos, hogy amikor beszélgettek fejtsétek jobban ki, hogy pontosan mit is értetek az adott kijelenetéseteken. Ugyanis amíg neked egy adott kijelentés teljesen egyértelmű, addig a párodnak lehet, hogy az egészen mást jelent. ???? Ez az eredményes kommunikáció egyik legfontosabb szabálya.

Egy párkapcsolatban először „meg kell tanulnod”, vagyis meg kell ismerned a másik kifejezésmódját, gesztusait és szokásait.

????‍♂️ Mivel mind más közegben nőttünk fel, ezért a személyiségünk is egészen különböző lehet. Ami neked teljesen természetes és egyértelmű, az lehet, hogy a párodnak akár zavaró is lehet. Azt javaslom, ha úgy alakul egy beszélgetés, hogy megbántod a párodat egy mondattal pl. “nem hiszem el, hogy soha nem vagy képes elpakolni magad után” akkor beszéljétek meg, hogy pontosan mi is áll a “bántó” szándék mögött. Legtöbbször ugyanis csak a türelem vagy a fáradtság hatására reagálunk így és csak annyi a mögötte lévő vágy jelentése, hogy “szeretném, ha te is kivennéd a részed a házimunkából, mert fáradt vagyok”

Látod, hogy mennyire más a jelentése mind a két kommunikációs formának? Az egyik bántó és sértő, a másik kérő és türelmes. 

Azt gondolom, ha képesek vagytok változtatni az egymással való kommunikáción és fejlesztitek azt, akkor sokkal harmonikusabb és boldogabb életet tudtok élni együtt!

✋ Van egy jó hírem!

Az egymással való kommunikációt, kiválóan lehet fejleszteni. ???? A következő 7 tipp pontosan ebben tud segíteni.

7 tipp, hogy te is jobban kommunikálj a pároddal

Csak őszintén

Fontos, hogy mindig mindent őszintén meg tudjatok beszélni egymással. Lehet, hogy elsőre nehéznek tűnik, de ha megnyílsz a párodnak és esetleg kellemetlen érzésekről és élményekről is beszélgetsz vele, az benne is megnyithat valamit és ő is sokkal bátrabb lesz, jobban meg fog benned bízni, ezáltal ő is ugyanúgy megnyílik majd. Ez mind a kettőtöknek nagyon nagy segítség lesz abban, hogy hosszútávon még jobban meg tudjátok érteni egymást és toleránsabbak legyetek. 

Higgadtan, nyugodtan kommunikáljatok

???? Semmi értelme az indulatos beszélgetéseknek, mert azoknak úgyis veszekedés lesz a vége. Legyetek egymással türelmesek, és beszéljétek meg higgadtan a felmerülő problémákat. Lehet, hogy nagyszerű időzítés erre a kora reggel, amikor mind a kettőtöknek tiszta a feje és nyugodtak vagytok, hiszen semmilyen más egyéb inger nem ért titeket.

Hallgasd végig a másik mondanivalóját

✋ Fontos, hogy engedd meg a másiknak, hogy részletesen kifejtse a véleményét és az érzéseit. Ne vágj bele a mondanivalójába. Ezzel nem csak tisztelettudó leszel, hanem megengeded neki, hogy minden benne lévő érzést és gondolatot kiadjon magából. 

Mielőtt kimondasz valamit, gondold végig!

Annak semmi értelme, ha hirtelen felindulásból megbántod a másikat. Végy egy mély levegőt, és válogasd meg a szavaidat. Biztos lehetsz benne, hogy a jól megválogatott szavak, nagyban befolyásolják a beszélgetés végkimenetelét.

Légy empatikusabb

???? Próbáld meg átérezni és beleélni magadat a párod helyzetébe. Gondolj bele! Milyen lehet neki? Mit érez? Milyen gondolatok járhatnak a fejében? Ne bagatellizáld el az ő problémáját, próbáld megérteni, hogy mi zajlik benne. Ezzel a módszerrel sokkal közelebb fogtok kerülni egymáshoz. 

Figyelj a testbeszédedre

Tiszteld meg a másikat annyira, hogy amikor beszélgettek odafordulsz hozzá, a szemébe nézel és abbahagyod azt amit éppen csinálsz. Igazán jól tud esni a másiknak ha látja, hogy figyelsz rá és próbálod megérteni. 

Egyetértés

❗️Ne csüggedj, ha valamiben nem értetek egyet. Nem az a lényeg, hogy mindenben teljesen egyet kell értenetek, hiszen nem vagytok egyformák, más a személyiségetek és az értékrendetek. Teljesen normális, ha nem vagytok bizonyos témákban egy véleményen. Az a lényeg, hogy a nagyobb, fontosabb témákban legyen meg a közös nevező, vagy legalábbis a hasonló gondolkodás. 

Te is láthatod, hogy milyen kis apróságokon múlik a kapcsolatotok minősége és végkimenetele. Alkalmazd bármelyik tippet, és biztosan sikerrel jársz! Az eredmény pedig egy boldog és egy kiegyensúlyozott párkapcsolat lesz.

Szép napot ????

Vivien

Picture of Rátkai-Orbán Vivien

Rátkai-Orbán Vivien

Tetszett a cikk?

Akkor lehet ezek is tetszeni fognak...

Masszázs, mint szeretetnyelv

A legtöbben biztosan hallottatok már Dr. Gary Chapman könyvéről, Az 5 szeretetnyelvről. A szeretetnyelv az a mód, ahogyan az emberek